Fóliasátor a házikertben, I.rész

Hogy megéri-e a házikertben fóliasátrat "működtetni" - olyan kérdés, melyet mindenkinek a saját igényeiből és lehetőségeiből kiindulva kell eldöntenie. Tény, hogy a rendszeres öntozéshez sok vízre van szükség, és a víz nem olcsó. Az öntözési költségek miatt nem kevesen a konyhakertről is lemondtak (az persze más kérdés, hogy a saját termesztésű paradicsom, paprika, stb. valahogy jobban ízlik, mint a vásárolt, és az árban a vízet is megfizetjük). Másrészt gyakori, hogy a piacon megvásárolt zöldségpalántából rendszeres gondozás esetén sem kapunk termést. Tény, hogy mióta a zöldségpalántákat is magunk – fóliasátor alatt – állítjuk elő, a paradicsom, paprika, padlizsán nem hiányzik a kertünkből.

Következő cikksorozatunkban azoknak szeretnénk hasznukra lenni, akik szeretnének kertjükben fóliasátrat felállítani, és ezzel kapcsolatban szeretnék ismereteiket gyarapítani

A fóliasátor létrehozása körültekintő tervezési és előkészítő munkát igényel. Meg kell határozni a leendő fóliasátor helyét, méretét, be kell szereznünk a készítéséhez felhasználandó anyagokat, ki kell jelölni a területét, és azt megfelelően elő kell készíteni.

A kereskedelemben a sátor vázaként felhasználható PVC csövek 6 és 7 m-es méretben kaphatók.Ezek felhasználásával az alábbi egyszerű variációk egyikét készíthetjük el:

7 db hatméteres cső bordaként elhelyezve (borda: a fóliasátor ívesen hajlított eleme; a bordák tartják a fóliapalástot) és 5 db hatméres cső a bordák rögzítéséhez felhasználva. A fóliasátor mérete így 6 m hosszú, 3,00-3,20 m széles és a középvonalnál kb. 2,00 m magas.
a hatméteres bordákhoz használhatunk hétméres rögzítő csöveket (8 db borda és 5 db rögzítő),

8 db hétméteres borda és 5 db hétméteres rögzítőcső használata esetén nagyobb alapterületű és légterű sátrat kapunk,
és végül készülhet sátor hétméteres bordákkal (7 db), és hatméteres rögzitőkkel.

A rögzítő csövek méretre vágásával természetesen rövidebb, kisebb alapterületű sátrak is összeállíthatók. Ha körülményeink lehetővé teszik, azonos hosszúságnál inkább a nagyobb légterű variációt válasszuk.

A fóliasátor borításához 6,5, illetve 7,5 m széleségű fólia a kívánt hosszúságban megvásárolható.

A fóliasátor belső kialakításánál vegyük figyelembe, hogy egy középen elhelyezett úttal a felületet két olyan széles ágyást kapunk, amelyet teljes szélességben rendszeresen gondozni csak nagyon nehezen tudunk. Előnyösebb, ha a fóliapalást mellett mindkét oldalon egy -egy kb. 70 cm szélességű ágyást alakítunk ki, mellettük egy-egy kb. 40-50 cm széles úttal, melyekkel egyben a középen levő szélesebb ágyást is határoljuk. Az ágyások széleit balesetvédelmi és víztakarékossági szempontok miatt is ajánlatos határozott szegéllyel ellátni.

Fóliasátor belső kialakítása, közlekedőutakkal

A fóliás berendezés vázát természetesen egyedi elképzelések, tervek alapján, esetleg más anyagokból is összeállíthatjuk. Bármilyen megoldást is választunk, lényeges, hogy elhelyezése olyan területen történjen, ahol akadálytalanul éri a napfény, a sátor gyorsan átszellőztethető, a talajfelület pedig vízszintes. A területhatártól, kerítéstől pedig tartsunk 1,0 – 1,5 m-es távolságot. Gondoljunk arra is, hogy a fólia alatt levő növények vízszükségletét teljes egészében öntözéssel kell biztosítanunk. Találnunk kell megoldást arra, hogy ezt minél kevesebb fáradsággal tudjuk megoldani.

(Sorozatunk következő - második - részében azzal foglalkozunk, hogyan készítsűk elő a területet, jelöljük ki a fóliasátor területét, és a bordák helyét.)

bejegyzés dátuma: 2011-03-05