Fűszernövények szárítása

Főzéshez, teakészítéshez legjobbak a kertben balokonon lévő növényekről frissen szedett hajtások, virágok, melyeket tavasztól őszig használhatunk.
A legfinomabb saláták, szendvicsek, meleg ételek, teák friss növényekből készülnek.

Télen leginkább a száraz fűszerekre szorulunk, így a növényeket alkalmassá kell tenni a tárolásra.

A konzerválásnak több módja van.

Szárítás
A növényeket laza csokrokba kötjük, szellős meleg helyen, (nem napon) felfüggesztjük. Kb 1 hét alatt megszárad.
Így száríthatjuk, pl a zsályát, rozmaringot,borsikát, bazsalikomot, mentaféléket.

A zsenge leveleket, virágokat legjobb rácson szárítani. A rácsra laza szüvésű textilanyagot terítünk, erre helyezzük egy rétegben a növényeket, pl, körömvirág, kamilla, gyümölcsillatú zsályák, (ananász, mandarinzsálya), sarkantyúka, rózsaszirom, kapor, turbolya.

Száríthatunk megnyitott ajtajú sütőben, 33 C fokon. A legtöbb növény, különösen a húsos levelű növények szárítására alkalma ez a módszer. Néhány óra alatt kész a szárítmány.

Gyökerek szárítása.
A gyökereket alaposan meg kell mosni, tisztára kefélni. Felfüggeszthetjük csomóban vagy teríthetjük rácsra. Ekkor előzőleg feldaraboljuk. Pl, macskagyökér, fekete nadálytő, gyermekláncfű.
Akkor jók a tárolásra, ha gyengén meghajlítva törnek.

A levelek akkor alkalmasak tárolásra, ha sprődek, a zsenge levelek, hajtások selyempapír szerűek.

A megszáradt növényeket tárolhatjuk lezárható fedelű üvegekben, száraz hűvös helyen, kb egy évig. Mindig címkézzünk!

A fagyérzékeny növények pompázhatnak a kertben nagy cserepekben, kb október közepéig. Az első fagyok beállta előtt telelőhelyre kerülnek. Teleltetés előtt megmetsszük őket.
Pl citromverbéna, mandarin, ananászzsálya, azték édesfű (lippia).

Télire visszavágott mandarinzsálya


A lemetszett hajtások jól száríthatók a mérsékelten felfűtött cserépkályha tetején. A hajtásokat tepsiben, törlőpapíron szétterítjük. 2-3 nap alatt kész a szárítmány és élvezhetjük a finom illatokat is.

Fűszernövények szárítása a kályha tetején


Fűszersó készítése.

Egy csokor növényt, pl rozmaring, oregánó, metélőhagyma vagy tárkony, vágjunk apróra.
Egy tepsiben egyenletesen terítsük szét. Szórjunk rá 10-12 dkg tengeri sót, szárítsuk nyitott ajtajú sütöben 33 C-on.
Amikor a növények megszáradtak, az egészet törjük össze mozsárban.
Csavaros fedelű üvegben tároljuk.
A fűszersó jól használható főzéshez, levesekhez, húsokhoz, halételekhez.
Tetszés szerinti fűszerekből készíthetjük, a fűszerek tetszés szerint keverhetőek.